Vietnam Runt med Angkor Wat


 15 dagar med Svensk Kinesisk Resebyrå och www.upplevelseresor.org

 

 
 

ATT BOKA EN RESA

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD / RESEFÖRSÄKRING

 

 
 
 
 

Hanoi - Halong Bay - Hue - Hoi An - Ho Chi Minh City - Siem Rep - Kambodja

Följ med till fantastiska Vietnam och avsluta resan genom att se ett underverk, Ankor Vat i Kambodja. Ett fantastiskt äventyr som tar dig med till huvudstaden Hanoi följt av en båtresa mellan skärgårdsöarna i Halong Bay. Därefter fortsätter vi söderut till den gamla kejsarstaden Hue, där vi får se det gamla kejsar palatset. Vi fortsätter till den lilla pitoreska staden Hoi An. Här finns det tid för både shopping och bad. Vi avslutar vår Vietnam vistelse i Ho Chi Minh City som är Vietnams största stad och ekonomiska centrum. Hela resa avslutas med att vi besöker Siem Rep i Kambodja för att se det Unesco skyddade djungeltemplet Angkor Wat.

Dag 1: Stockholm / Vietnam

Avresa med flyg från Arlanda till Hanoi via Bangkok. Middag och frukost serveras ombord.

Dag 2: Hanoi
Vi landar i Hanoi på morgonen och välkomnas av vår svensktalande färdledare och vår vietnamesiske guide. Transfer till hotellet för en stunds vila. På eftermiddagen tar vi en promenad i stadens gamla kvarter där gatorna är fulla av liv och rörelse. Människor äter, sover och jobbar i sina små affärer och verkstäder. Efter det första mötet med Vietnam äter vi på kvällen vår välkomstmiddag.

Dag 3: Hanoi
Vi inleder dagen i stadens centrum där vi ser Ba Dihns Nationella torg och Ho Chi Minhs Mausoleum. Därefter fortsätter vi till Ho Chi Minhs museum. Strax intill ligger Enpelarpagoden i mitten av en vattendamm. Efter lunch besöker vi Vietnams historiska Museum för att lära oss mer om Vietnams långa historia. Vi avslutar dagen i Svärdsjöns park och ser Ngoc Son templet. Till sist går vi på Vattenmarionetteater. Middag på egen hand.

Dag 4: Halong Bay
Efter frukost lämnar vi Hanoi och beger oss till Halong Bay. Vi kommer fram vid lunchtid och beger oss direkt till hamnen för en fyra timmar lång båtresa i den fantastiska skärgården. Halong Bay består av över 3000 öar i olika former och skepnader. 1994 utnämnde Unesco denna plats till att ingå i världsarvet. Vi äter en god lunch ombord som består av havets läckerheter. Under färden stannar vi till för att besöka kalkstensgrottor som är flera tusen år gamla. Efter en härlig dag på havet återvänder vi till hotellet för vila och middag.

Dag 5: Hue
Vi återvänder till Hanoi och flyger till Hue. Staden var landets huvudstad från 1800-talets början fram till 1945 och styrdes av Nguyen dynastin. Vi checkar in på vårt hotell . På eftermiddagen besöker vi kejsargraven Thu Duc. Hela området runt graven uppvisar en fantastisk arkitektur. Vi avslutar på Dong Ba marknaden. En härlig lokal marknad där du kan köpa allt. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 6: Hue
Efter frukost tar vi en båttur på Parfymfloden, som delar staden i två delar. Vi går i land och besöker Thien Mu pagoden, en av de mest berömda byggnaderna i Vietnam som först byggdes år 1601. Sedan fortsätter vi till Citadellet och den Förbjudna purpurstaden som var avsedd endast för kejsaren och hans familj. Vi äter gemensam lunch. Eftermiddagen fri för egna upptåg. Middag på egen hand.

Dag 7: Hoi An
Vår resa fortsätter söderut till den lilla staden Hoi An belägen 4 timmars bussresa från Hue. Vi passerar genom Molnpasset, 1000m över havet. Här uppifrån får vi en fantastisk utsikt över låglandet och staden Da Nang. Vi stannar till i Da Nang och äter lunch. Efter lunch besöker vi Cham–museet som ger oss en bild av Cham–kulturen som numera är utplånad. Vi besöker också Marmorberget för att se de skickliga stenhuggarna forma sina motiv i marmor och granit. Transfer till hotellet i Hoi An och middag på kvällen.

Dag 8: Hoi An
Heldag i Hoi An. Staden var på 1500-talet ett handelscentrum i Sydostasien. Under vår stadsrundtur ser vi Japanska bron, Tan Kys antika hus och ett kinesiskt folkets hus samt ett sidenväveri. Vi äter lunch. På eftermiddagen finns tillfälle att ströva runt på egen hand. Middag på egen hand.

Dag 9: Hoi An
Hela dagen är fri för eget program. Kanske vill du se mer av staden eller besöka den fantastiska stranden vid havet. Frukost på hotellet. Lunch och middag på egen hand.

Dag 10: Ho Chi Minh City
Idag går vi upp tidigt för att flyga från Da Nang till Ho Chi Minh City. Efter ankomst besöker vi Notre Dam katedralen och det gamla franska post kontoret. Dessa byggnader finns kvar efter den franska närvaron i landet under början av 1900-talet. Vi checkar in på hotellet för en stunds vila och på eftermiddagen besöker vi den stora Ben Thanh marknaden där du kan shoppa billigt. Vi äter gemensam middag.

Dag 11: Ho Chi Minh City
Idag besöker vi Cu Chi tunnlarna som var FNL:s bas under kriget. De över 20 mil långa tunnlarna fungerade som en underjordisk stad med sjukhus och bostadskvarter. Den som vill får klättra ned för att prova en tunnel. Vi återvänder till staden för lunch. Sedan besöker vi det gamla president palatset som var i bruk innan 1975. Vi avslutar dagen med att se lackarbeten tillverkade i vietnamesisk stil av skickliga hantverkare. Middag på egen hand.

Dag 12: Siem Rep-Kambodja
Efter frukost är det dags att säga adjö till Vietnam. Idag tar vi flyget från Ho Chi Minh City till Siem Rep i Kambodja (1h). Siem Rep är den Kambodjanska Khmer civilisationens vagga och en av världens mest berömda arkeologiska platser. Vi skall se det fantastiska Ankor Wat området som består av flera gravar, tempel och palats. Efter ankomst åker vi direkt till hotellet för en stunds vila. På eftermiddagen börjar vi med att se Ankor Wat som byggdes under Khmer –dynastins höjdpunkt i mitten på 1100-talet. Templet byggdes såsom grav och mausoleum för den stora Khmer kejsaren Suryavarman II. Den tropiska naturen och de mäktiga byggnaderna gör detta till en höjdpunkt för hela resan. Vi tillbringar eftermiddagen på denna mystiska plats för att sedan återvända till staden för middag.

Dag 13: Siem Rep
Heldag i Siem Rep där vi besöker Ankor Thom och Bayon Temple. Lunch. Vi fortsätter sedan till djungeltemplet Ta Prohm där naturen på ett märkligt sätt omger templet och där träden växer på de stora stenblocken. Vi avsluta eftermiddagen genom att besöka Phnom Bakeng templet som är det första templet som byggdes i Ankor området på 900-talet. Vi klättrar upp till templet som ligger på en höjd för att se solen gå ned över Angkor Wat. På kvällen samlas vi till avslutningsmiddag och lyssnar till traditionell musik och dans.

Dag 14: Siem Rep/Bangkok/Stockholm
Vi har kommit till slutet på vår resa. Under förmiddagen beger vi oss till flygplatsen för att resa hem till Sverige via Bangkok.

Dag 15: Ankomst Stockholm/ Arlanda

Reseinformation Vietnam
Vietnam är ett land som vi hört mycket om genom åren och som har genomgått många förändringar. Det bjuder på en fascinerande blandning av gammalt och nytt, och mycket vacker natur. Under de svenska vintermånaderna är klimatet som allra behagligast för oss svenskar.

Befolkning
Vietnam har 84 miljoner invånare och ca 85% av dem tillhör Viet-folket, även kallat Kinh. Det bor 254 invånare per km2 och ca 20% av alla vietnameser bor i städerna.

Dricks
Dricks till färdledare, lokalguider och chaufförer är inkluderat i resans pris. Att ge ytterligare dricks är helt frivilligt, men har du fått extra bra hjälp eller service, så är det naturligtvis mycket uppskattat. Detsamma gäller vid restaurangbesök och taxiresor.  

Klimat
Vietnam ligger i den tropiska regionen och större delen av landet har ett hett och fuktigt klimat. Årstider och väder varierar mellan de olika landsdelarna och mest nederbörd faller under de svenska sommarmånaderna, då sydväst-monsunen sveper in från Siamviken.
Under den svenska vintern, d.v.s. från november till mars, är  Vietnam idealiskt att besöka. De norra delarna har då svalt väder med svenska sommartemperaturer på dagarna och kylslagna kvällar. I de södra delarna är det betydligt varmare och behagligare under denna period.

Kulturskillnader
Vietnam är ett annorlunda och spännande resmål – ett land vi hört mycket om genom åren och som ligger många varmt om hjärtat. Men Vietnam är också ett land som genomgått många förändringar de senaste seklen. Utvecklingen i vissa delar av landet går med en rasande fart och ger ibland lite växtvärk. Det som hela tiden fascinerar oss är blandningen av det gamla och det moderna. Vietnam är dessutom ett mycket naturskönt resmål, men för den sakens skull ska man inte glömma bort att Vietnam är ett utvecklingsland vars befolkning fortfarande lever under enkla omständigheter. Man gör klokt i att inte förvänta sig att saker alltid ska fungera som hemma. Men det är trots allt mötet med det som är vid sidan om allfarvägen som gör det så intressant att resa hit.

Mat och dryck
Eftersom Vietnam genom åren haft stora influenser utifrån, bland annat från Frankrike, finner du ett brett utbud av västerländsk mat. Trots franska och kinesiska influenser, har landet sitt eget speciella kök. Ris och nudlar är basmat. Till detta serveras bland annat kött, kyckling och grönsaker. Tack vare landets långa kust, finns även ett rikt urval av fisk och skaldjur. Soppa ingår ofta i en måltid. Till dessert serveras ofta söta riskakor och frukt. En mycket populär krydda är nuoc mom, en jäst fisksås som smakar salt. Andra vanliga ingredienser är chili, citrongräs, limejuice, koriander, vitlök, socker och mynta. Vietnameserna dricker gärna kinesiskt te och vatten. Vi rekommenderar att enbart dricka drycker på flaska och gärna med kolsyra, för att undvika bakterier. Drycker på flaska finns tillgängliga överallt längs våra resor.

Pass och visum
För att resa till Vietnam krävs visum endast om resan överstiger 15 dagars vistelse. För att få visum måste passet ha minst två tomma sidor och vara giltigt i sex månader efter resans slut. För de resenärer som har förlängning, och visum är aktuellt, hänvisar vi till Vietnams ambassad i Stockholm.

Religion
Vietnam är en sekulariserad stat och religionsutövning är i princip fri. De flesta människor kallar sig buddister (65–70%). Även katolicismen är utbredd. Konfucianismens bildningsideal och daoismens (taoismens) andetro och mysticism har satt sin prägel på Vietnams kultur. Utöver de stora världsreligionerna har Vietnam även inhemska trosriktningar, däribland Cao Dai-ismen. 

Språk
Det officiella språket är vietnamesiska, kinh, vilket är modersmål för majoriteten i landet. Vietnamesiskan tillhör de austro-asiatiska språken, men är påverkat av såväl kinesiskan som thaispråken. Språket är enstavigt med sex tonlägen. Sedan början av 1900-talet används det latinska alfabetet. Bland minoritetsfolken talas ett trettiotal större språk. Den äldre välutbildade generationen kan i regel tala franska och intresset för att lära sig engelska är stort i hela landet, men språkkunskaperna varierar.

Tid
Vietnam ligger 6 timmar före svensk tid. Under sommaren blir tidsskillnaden endast 5 timmar eftersom Vietnam inte tillämpar sommartid. 

Transporter
Under våra resor i Vietnam åker vi inrikesflyg och buss. Det vietnamesiska inrikesflyget håller hög standard med moderna flygplan och bra service. De bussar vi färdas i är komfortabla med luftkonditionering, men vägarna kan ibland ligga långt ifrån våra egna när det gäller standard. Ger du dig ut på egen hand i de större städerna är taxi ett bra och billigt val. Ta alltid med hotellets visitkort när du ger dig iväg, då språkkunskaperna hos taxichaufförerna kan variera.

Vaccinationer
Kontakta lokal vaccinationsmottagning för rådgivning. Inga vaccinationer är obligatoriska för inresa till Vietnam. Vi rekommenderar ändå våra gruppresenärer ett grundskydd mot stelkramp, polio, difteri samt Havrix mot gulsot. I vissa fall rekommenderas även malariatabletter. Man kan också vaccinera sig mot kolera och samtidigt få ett skydd mot vanlig turistdiarré. Om man blir sjuk på resan är det vanligtvis på grund av förkylning. Viktigast är att tvätta händerna ofta och gärna använda Alcogel handdesinfektionsmedel (finns att köpa på apotek) före varje måltid och efter att du tagit i t.ex. pengar.

Valuta
Den vietnamesiska valutan heter Dong (VND). 1.000 vietnamesiska Dong motsvarar cirka 0,40 svenska kronor. Växlingskontoren i Sverige kan oftast inte växla till Dong, då de inte alltid har tillgång till valutan. Svenska kronor går i regel inte att växla in i Vietnam. Ta med amerikanska dollar, gärna i små valörer. Växlar gör man enklast på hotellen. Internationella kontokort fungerar ofta som betalningsmedel på större varuhus. I de större städerna går det också att göra valutauttag med vissa kontokort i bankomater. Dock är tillgängligheten ibland mycket begränsad och kan ställa till problem. Kontakta ditt kontokortsföretag för uppdaterad information.

Yta och huvudstad
Vietnam är till ytan 331.114 km2 (Sverige 449.964 km2) och sträcker sig 160 mil längs Tonkinbukten, Syd-kinesiska havet och Siambukten i sydöstra Asien. Huvudstad är Hanoi med ca 3 miljoner invånare.

 
Avresa - hemkomst

Pris (SEK)

2013-03-18 - 04-01 25 550

Dag 1: Avresa från Arlanda
Dag 2-3: Hanoi
Dag 4: Halong Bay (buss 3h)
Dag 5: Halong Bay – flyg Hue
Dag 6-7 Hue – buss Hoi An (4h)
Dag 8-9 Hoi An
Dag 10: Hoi An – flyg Ho Chi Minh City
Dag 11: Ho Chi Minh City
Dag 12: Ho Chi Minh City –flyg Siem Rep- Kambodja
Dag 13: Siem Rep – Kambodja
Dag 14: Siem Rep – flyg Bangkok/Stockholm
Dag 15: Hemkomst

Inkluderat i priset:
• Direktflyg tur & retur i ekonomiklass
• Svensktalande färdledare medföljer under hela resan
• Hotell med förstaklass standard , del i dubbelrum/frukost
• Måltider enligt program
• Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter
• Utförlig information.
• Alla säkerhetsavgifter
• Visum till Kambodja för svenska medborgare


Kan beställas mot tillägg
• Logi i enkelrum - fråga oss
• Avbeställningsskydd 400kr
• Reseförsäkring
• Anslutningsflyg

Barnrabatt
• Barn som ej fyllt 2 år erhåller 90% rabatt, ej egen stol på flyget.
Vid bokning tillsammans med endast en vuxen tillkommer ett enkelrumstillägg
• Barn som fyllt 2 år men inte fyllt 12 år erhåller 25% rabatt, får egen stol på flyget

Övrigt
• Anmälningsavgift är 3.000 kr/person, betalas vid bokningen
• Slutbetalning ska vara oss tillhanda senast 30 dagar före avresa
• Regler vid avbeställning, se Allmänna och Särskilda villkor
• Ändringsavgift 300 kr/person gäller vid ändringar senare än 30 dagar före avresa
• Angivna flygtider är preliminära, definitiva tider bekräftas i färdhandlingarna
• Angivna hotell kan komma att bytas till likvärdigt hotell
• Minimum antal resenärer för resans genomförande är 15 personer

Researrangör: Svensk Kinesiska Resebyrån

Minimum antal: 15

Vaccinationsguiden

När du har fullföljt bokningen sker följande

Några vardagar efter din bokning får du en skriftlig bekräftelse och en faktura från Svensk Kinesiska Resebyrån.
Direkt efter att du har fått ovanstående betalar du in anmälningsavgiften, för närvarande 3000 SEK per person.
Om du har valt avbeställningsskydd så betalar du avgiften för detta tillsammans med anmälningsavgiften.
Ångrar du bokningen så går det bra att avboka utan kostnad inom en vecka och innan anmälningsavgiften är erlagd. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Allmänna och Särskilda villkor

Anmälan:
Fyll i alla uppgifter noggrant (stavning av namnet enligt passet för att undvika problem med visum) och klicka sedan på "Skicka" - väntar tills du får svar tillbaka.

Resa:

Vietnam runt -  15 dagar

Avresedatum *

Förnamn *

Efternamn *

Förnamn medresenär*

Efternamn medresenär*

Barn 1 namn och ålder*

Barn 2 namn och ålder*

Adress *

Postnummer *

Ort/Sted *

Telefon dagtid *

Hemtelefon *

E-postadress

Avbeställningsskydd NejJa 
Är singelresenär och vill gärna dela rum: NejJa Ålder
Här nedan kan du boka anslutningsflyg till Arlanda från alla övriga flygplatser i Sverige och Oslo som trafikeras av SAS.

Anslutning till/från

 


(OBS! Om du ej önskar anslutningsflyg, fyll inte i denna ruta.)

Reseförsäkring

NejJa

Jag önskar nyhetsbrev från Upplevelseresor via e-post:

NejJa 

Övrigt

När alla fält är ifyllda, klicka på skicka

 

 

 

 

Gör ett schyst avtryck när du är ute och reser:
- var rädd om människor du möter och deras miljö
- pruta inte för prutandes skull
- ät, shoppa och gör utflykter med lokala aktörer
- var sparsam med vatten, även på flaska
- hälsa på grannarna utanför hotellområdet
- behandla helt enkel människor du möter på resan med respekt och ansvar
Schyst Resande är ett projekt som lyfter de sociala och ekonomiska baksidorna av resandet i världen.
Läs mera på:
www.schystresande.se