Upplevelseresa till
Hela Indokina Runt
 24 dagar med  Kinaresor och www.upplevelseresor.org

 

 
 

ATT BOKA EN RESA

 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD / RESEFÖRSÄKRING

 

 
 
 
  Vår riktigt stora Indokinaresa tar dig med till alla stora resmål i Vietnam, Laos och Kambodja. Efter 40 år av politiskt tumult och krig har de tre länderna i Indokina fått ro. Ur djungeln och krigsdammet träder en outforskad kulturskatt av svunna imperier, bortglömda folkslag, storslagna naturupplevelser och okänd flora och fauna fram. Livet i regionen har aldrig varit lätt och länderna tillhör fortfarande de fattigare i Asien. Men med en ung och energisk befolkning, god tillväxt och utländska investeringar ser framtiden ljus ut. Följ med på ett stort och mycket upplevelserikt äventyr genom det historiska och det nya Indokina!

DAG 1
AVRESA
Avresa med flyg

DAG 2
HO CHI MINH CITY (SAIGON)
Ankomst till Ho Chi Minh City som är Vietnams största stad och motorn i landets nya ekonomi. Troligen bor här över sju miljoner människor, ingen vet säkert. Ho Chi Minh City lever sitt eget liv, långt från den politiska makten i norr och gör det så framgångsrikt att man ibland undrar vilken stad som är huvudstad. Ho Chi Minh City är det officiella namnet på det gamla Saigon men används mest av tjänstemännen i norr. Välkomstmiddag serveras.

DAG 3
På morgonen beger vi oss 75 km nordväst till Cu Chi. Under marken finns här ett enormt nätverk av tunnlar som påbörjades redan under frihetskampen mot Frankrike. Efter Nationella frontens bildande i början av 1960 blev striderna i Sydvietnam allt mer intensiva och tunnlarna blev återigen en viktig del av gerillakriget. Trots många försök lyckades man aldrig driva ut gerillan från området som fick öknamnet ”järntriangeln”. Vi kryper i tunnlarna (valfritt) och får lära oss hur man levde och överlevde under så svåra förhållanden. Här finns även en skjutbana på vilken man kan prova några skott med olika vapen från förr. Lunch. Väl tillbaka i Ho Chi Minh City besöker vi Återföreningspalatset, det f d Presidentpalatset, som stod färdigt 1966 och är byggt i tidstypisk stil. Byggnaden hade passat in i vilken Bondfilm som helst. Nästa stopp är det vackra postkontoret, pietetsfullt renoverat men med tillägg av en jättelik bild av Ho Chi Minh som spanar ner på postens kunder. Stålkonstruktionen som håller upp taket är ritad av Eiffel, han som konstruerade tornet i Paris. Mittemot posten ligger katedralen från 1883. Vi ska också hinna till Jadekejsarens pagod och när vi ändå är i Cholon, ”Chinatown”, ska vi försöka hinna med Binh Taymarknaden där allt Ho Chi Minh Citys invånare behöver finns att köpa. Middag på Le Cordon Bleu.

DAG 4
Vi lämnar Ho Chi Minh City i riktning mot den mäktiga Mekongfloden som strålar ut i en mängd mindre flodfåror. I Vietnam kallas Mekong för Nio drakarnas flod. En femtedel av Vietnams 80 miljoner invånare bor här och området producerar hälften av landets ris. Med båt tar vi oss över en av flodfårorna till den lilla staden Ben Tre varifrån vi fortsätter med en av deltats mer typiska transportmedel, motorcykel med vagn, till en av de största kokosodlingarna. Vi får lära oss om riset, besöker fruktodlingar och smakar lokalt honungste och kanske någon starkare dryck också. Vi fortsätter vidare med sampan på en av de tusentals små kanalerna och byter slutligen till häst och vagn! Lunch under dagen. Åter i Ho Chi Minh City på sena eftermiddagen.

DAG 5
HOI AN
Flyg norrut till landets fjärde största stad, Danang och direkt vidare till den gamla handels- och hamnstaden Hoi An som finns med på världsarvslistan sedan 1999. Lunch. Med sin naturliga hamn utgjorde Hoi An i gamla tider ett tryggt stopp för fartyg som färdades på Sydkinesiska sjön. Jämte vietnameser satte kineser och japaner upp handelshus här under 1600-talet. Så småningom ankrade portugiser, holländare och britter för att fylla på förråd eller handla siden, porslin och annat som fanns till försäljning. Vi promenerar längs de små gatorna, besöker något av handelshusen, tittar in på den livliga lilla marknaden så typisk för Vietnam med kvinnorna i sina konformade hattar och går över den jordbävningssäkra japanska bron. Hoi An har inga jordbävningar men det kunde ju inte japanerna veta. Vi gör en båttur längs Thu Bonfloden och stannar vid krukbyn Thanh Ha, snickarbyn Kim Bong och det lilla lokala varvet där man bygger båtar på gammalt vis.

DAG 6
HUE
På vår väg norrut passerar vi Danang och klättrar med bussen upp till Hai Vanpasset. Har vi tur med vädret får vi en magnifik utsikt över den vackra kusten åt både norr och söder. Vi fortsätter ned på andra sidan passet till Lang Costranden där rejäla vågor ofta inbjuder mer till surfing än till bad. Innan vi når Hue, huvudstaden för den sista kejsardynastin Nguyen, stannar vi och tittar på några av de mausoleer kejsarna lät bygga åt sig själva. Förebilderna var kinesiska men gravkomplexen skiljer sig ganska mycket i utsmyckning och detaljer. Vi besöker den opiumberoende Khai Dinhs grav med sin imponerande entré och den barnlöse (trots 104 fruar och konkubiner) Tu Ducs mausoleum. Vi fortsätter till Hue och det kejserliga palatset som ligger innanför citadellets murar. Palatsområdet skadades svårt under Tetoffensiven 1968 men ett försiktigt renoveringsarbete återställer nu palatset med hjälp från UNESCO. Hela kejsarpalatset och kejsargravarna utanför Hue finns med på världsarvslistan. Lunch under dagen.

DAG 7
På morgonen tar en båt oss uppför Parfymfloden till Hues mest kända religiösa plats, Thien Mupagoden. Vi fortsätter sedan uppför floden till den finaste av alla kejsargravarna, kejsar Minh Mangs mausoleum. Efter lunch väntar en timmes flygresa till Hanoi. Transfer till hotellet.

DAG 8
HANOI
Hanoi är Vietnams ”coola” huvudstad. Vädret är lite svalare och jämfört med Ho Chi Minh City är gatumiljön lite mer avslappnad och människorna lite mer reserverade. Hanoi är mer konstnärligt, mer intellektuellt, Hanois universitet är det finaste i landet. Hanoi, som betyder ungefär ”i flodkröken”, är en gammal stad och firar tusen år 2010. På 1870-talet kom staden under attack av fransmännen. År 1902 blev Hanoi huvudstad i den Franska Indokinesiska Unionen. Vid delningen av Vietnam 1954 blev Hanoi huvudstad i Nordvietnam och från 1976 i Vietnam. Vi börjar med att besöka Ho Chi Minhs mausoleum, passerar det franska guvernörspalatset, numera presidentpalatset, och det lilla trähus på stolpar i palatsträdgården där ”Farbror Ho” lär ha bott då palatset var litet för mycket för honom. Enpelarpagoden, en minipagod för bodhisattvan Quan Am som ska likna en lotusblomma avslutar promenaden. I Litteraturtemplet får vi bekanta oss med Konfucius. Men Litteraturtemplet var också ett lärosäte och brukar omnämnas som Vietnams första universitet grundat redan 1076. Templet är litet av en oas i Hanois gatumiljö. Vi tar bussen till Quanh Thanhtemplet tillägnat ”guden över det norra” Tran Vo och till den buddhistiska Tran Quocpagoden som båda ligger vid Västra sjön. Efter lunch besöker vi det Etnologiska museet som ger oss en god grund inför resan upp till minoritetsområdena i Sapa. I centrum väntar några ”cyclos” på oss, med dessa cykeltaxi färdas vi i sakta mak längs Hanois helt unika gamla handelsgator där 36 gillen tidigare verkade inom sina specialområden. Siden, silver, korgarbeten, spökpengar, bomull, läder osv. Turen avslutas vid ”Sjön för återlämnandet av svärdet” – Hoan Kiem. Enligt legenden fanns ett magiskt svärd som vietnameserna besegrade sina fiender med, d v s kineserna. När kriget var vunnet tog en stor sköldpadda svärdet och dök ner i sjön. Svärdet lär kunna hämtas upp vid behov!

DAG 9
HALONG BAY
På morgonen färdas vi genom Röda flodens delta. I Halong City stiger vi ombord på vår traditionella båt som tar oss ut i Halong Bay där vi bjuds en lunch av fräscha skaldjur medan ett landskap av de mest enastående och märkliga bergsformationer passerar revy. De 3 000 öar som bildar en av världens största marina nationalparker finns idag på världsarvslistan. Vi gör strandhugg och besöker några av de mer kända grottkomplexen som ”Överraskningarnas grotta”, ”Pelikangrottan”, ”Grottan för att gömma timmer” och den ”Himmelska grottan”. På eftermiddagen ankrar vi upp och för den badsugne är det bara att hoppa i från båten. Framåt kvällen bjuds vi en fin middag och ser solen gå ner över det overkliga landskapet. Övernattning ombord på båten.

DAG 10
Vi väcks för en rejäl frukost med bland annat doftande vietnamesiskt kaffe och franska baguetter innan vår båt lättar ankar och styr tillbaka mot Halong City. På vägen passerar vi klippformationer som än en gång sätter fantasin i rörelse. Vi ser drakar, tuppar som slåss, sköldpaddor och till och med General de Gaulles näsa! Bussen tar oss tillbaka till Hanoi där vi äter middag innan vi stiger ombord på det nattåg som ska ta oss norrut.

DAG 11
SAPA
Tidigt på morgonen anländer vi till gränsstaden Lao Cai varifrån vi fortsätter med buss upp till Sapa på 1 650 meter för frukost. Om vädret tillåter bjuds vi en fantastisk utsikt över Lao Cai, Röda floden och Kina på andra sidan gränsen. Sapa utvecklades av välbärgade franska familjer under 1920-talet till en sval sommarort med hotell och exklusiva villor. Festen varade i knappt 30 år innan gerillaaktiviteter i området raskt gjorde Sapa till en spökstad. Området domineras av minoritetsfolk. Hmongkvinnorna i sina svarta kläder och silversmycken är ständigt närvarande. Lite skyggare är de Röda Dzao med sina rakade pannor och ögonbryn och röda turbaner. Vi besöker Sapas lilla marknad och tar oss sedan ner till byn Cat Cat. På andra sidan dalgången tornar berget Fansipan upp sig, med sina 3 143 meter är det Vietnams högsta. Lunch under dagen.

DAG 12
LAI CHAU
Denna dag transporterar vi oss längs en av de vackraste vägarna i norra Vietnam. Vi passerar Tram Tonpasset på 1 900 meter med en vidunderlig utsikt om molnen håller sig borta. Därefter går det nerför och vi märker hur temperaturen snabbt stiger. Vi gör stopp längs vägen för att fotografera och sträcka på oss. Fram mot eftermiddagen når vi Lai Chau där vi övernattar. Lunch under dagen. Middag.

DAG 13
DIEN BIEN PHU
På morgonen fortsätter vi till Dien Bien Phu, platsen där Frankrikes koloniala äventyr i Asien fick ett snöpligt slut. För att stoppa ökande kommunistiska trupprörelser i norra Vietnam och allt mer infiltration in i Laos bestämdes att en ”ointaglig” fästning skulle byggas i området kring Dien Bien Phu. Vad fransmännen inte visste var att de vietnamesiska kommunisterna fått modernt artilleri och luftvärn från Kina och Katyusharaketer från Sovjet. Utplacerade i bergen kring Dien Bien Phu skar kommunisterna snabbt av alla kommunikationer och inledde en 57 dagar lång belägring och skoningslöst bombardemang av den franska fästningen. Massanfall och tunnlar som grävdes under de franska ställningarna knäckte till slut den franska kolonialstyrkan som kapitulerade den 7 maj 1954. Vi besöker det lilla museet och kulle A1 kallad Elaine av fransmännen. Den franske befälhavaren Christian de Castries gav kvinnonamn åt de nio olika franska ställningarna, från Anne-Marie till Isabelle. Enligt ett populärt rykte skulle det ha varit namn på Castries älskarinnor, men det är också de nio första bokstäverna i alfabetet. Vi tittar ner i Castries bunker som bevarats. Lunch under dagen. Middag.

DAG 14
MUANG NGOI
Tidigt på morgonen fortsätter vi några mil fram till den laotiska gränsen vid Tay Trang. Väl på andra sidan är det 55 kilometer till den lilla staden Muang Khoua. Där stiger vi på vår flodbåt som tar oss 70 kilometer nedåt på Nam Oufloden till byn Muang Ngoi. Vi har nu hamnat mitt i det verkligt äkta Laos! Kontrasten med Vietnam är påtaglig. Vart tog allt folk vägen, och trafiken, och vägarna? Till byn Muang Ngoi tar man sig bara med båt, det finns ingen väg. Under flodturen omges vi av skogsklädda höga berg och branta kalkstensklippor, ibland ser vi några lokalbor som lever på enkelt jordbruk eller fiske. Laos har den lägsta befolkningstätheten i hela Sydostasien vilket har resulterat i att naturen har klarat sig mycket bättre här än på andra håll. Sen eftermiddag ankrar vi upp i Muang Ngoi. Lunch under dagen.

DAG 15
Efter frukost tar vi en promenad genom den lilla byn och besöker de stora grottorna Tham Kang och Tham Pha Kaeo. Majestätiska berg omger byn som varken har bilar eller telefon, inte ens internet! Vi stiger ombord på vår båt igen och fortsätter 10 kilometer ner mot den lilla marknadsstaden Nong Khiaw. Därefter är det 65 kilometer till de berömda Pak Ougrottorna. Grottorna är helt fyllda med buddhastatyer i alla storlekar, många förgyllda och många i den för Laos typiska stående positionen. Tidigare bodde munkar permanent här men nu är det mest pilgrimer som kommer på besök. Vi fortsätter 25 kilometer nedströms till Luang Prabang där vi checkar in på hotell. Lunch under dagen.

DAG 16
LUANG PRABANG
Luang Prabang är Laos gamla huvudstad och var säte för den tidigare kungafamiljen. Luang betyder kunglig och Prabang var namnet på en värdefull buddhafigur kungen fick i gåva av Khmerriket på 1500-talet. Efter kinesiska attacker 1887 bad den laotiske kungen om skydd från Frankrike, något Frankrike snabbt accepterade. Laos blev snabbt en del av den Franska unionen men förhållandet till Frankrike var aldrig lika spänt som för Vietnam. Luang Prabang var en favoritpostering för franska tjänstemän som ville ha lite semester. 1975 kom revolutionen till Laos, den vietnamesiskstödda Pathet Lao tog makten. Två år senare försvann kungafamiljen och det är än idag oklart vad som hände med dem. Hela Luang Prabang har idag världsarvsstatus och myndigheterna har gjort ett stort arbete med att renovera och restaurera de många templen och äldre byggnaderna. Bussar och lastbilar är inte tillåtna i stadens lilla centrum och klockan 23.30 ska det vara (hyfsat) tyst! Vi tar en rundtur längs stadens gator på det vis som passar sig bäst, till fots, varefter vi åker till vattenfallen Kuang Si, en fantastiskt vacker plats där vi intar vår lunch och kanske tar tillfället att bada i poolerna nedanför fallet. Vi återvänder till staden i tid för att klättra de 328 stegen uppför berget Phou Si där vi får en magnifik utsikt över Luang Prabang, Mekongfloden och de kringliggande gröna bergen i solnedgången. På kvällen kan vi besöka den lugna nattmarknaden med låga priser på textilier, kläder och hantverk.

DAG 17
Den riktigt morgonpigge går upp 05.30 och smyger ut i mörkret för att se den tysta parad av orangeklädda munkar som får mat av Luang Prabangs invånare varje morgon. Efter frukost besöker vi det forna Kungliga palatset som nu döpts om till Nationalmuseet. Palatset byggdes 1904 för kung Sisavang Vong och blandar fransk och laotisk stil. I palatset ska den Prabang som skänktes av Khmerriket förvaras. Vi fortsätter sedan på en tempeltur, först till Wat Mai, känt för sina basreliefer i guld. Vidare till Wat Sensoukarahm med sin gyllene fasad och Wat Visoun som är det äldsta templet med en del ovanliga drag i arkitekturen. Vi avslutar vid Wat Xieng Thoung, det vackraste och mest fotograferade templet i Luang Prabang. Lunch. Resten av eftermiddagen programfri för egna aktiviteter och shopping.

DAG 18
SIEM REAP
Transfer till flygplatsen och flyg till Siem Reap i Kambodja. Siem Reap är porten till den sagolika tempelstaden Angkor. Det var den franske naturforskaren Henri Mouhots beskrivningar och teckningar på 1860-talet som väckte västvärldens intresse. Angkor förverkligade den västerländska romantiska bilden av bortgömda imperier gömda djupt inne i djungler. Angkor är enormt. Det är världens största tempelkomplex och de enda byggnadsverk som kan jämföra sig i skala och arbetsinsats är Egyptens pyramider eller den Kinesiska muren. Angkoreran sträckte sig från 802 till 1431. Det var Jayavarman II (”varman” betyder sköld eller beskyddare och alla Angkors kungar hade detta namntillägg) som startade linjen av gudomliga kungar. Kungarna var levande manifestationer av de hinduiska gudarna Shiva, Vishnu eller av buddhistiska bodhisattvor som Avolakitesvara. Varje kung krönte sin karriär med storskaliga byggprojekt. Angkor var en stad, de dödliga bodde i hus av trä, för gudarna byggde man i sten. Vi börjar vårt besök lite i periferin. Roluosgruppen av tempel hör till de tidigaste och är tillägnade Shiva. Lunch. Vi beger oss sedan in mot Angkor Thom och stannar först vid den Södra porten som är den bäst bevarade av de fyra vädersträcksportar som leder in genom den åtta meter höga och tolv kilometer långa muren som omger den ”Stora staden”, Angkor Thom. Inne i Angkor Thom besöker vi först det berömda Bayon med sina 54 torn och 216 kallt leende jätteansikten som vakar över besökarna. Vi fortsätter till Baphuon vars pyramidform representerar det heliga hinduiska berget Meru. För att genomgå en omfattande restaurering plockades Baphuon isär sten för sten strax innan det kambodjanska inbördeskriget började på 1960-talet. Under de Röda khmererna förstördes all dokumentation vilket har lämnat ett kolossalt pussel för dagens experter att reda ut. Den 350 meter långa Elefantterassen användes som läktare och strax norr om denna hittar vi Spetälskekungens terrass. Spetälskekungen är fortfarande en gåta, hade någon av kungarna spetälska?

DAG 19
Den morgonpigge beger oss ut i mörkret och djungeln kring Angkor för att höra den tropiska skogen vakna och se morgonsolens färgskiftningar avspeglas i det magiska Angkor Wat. Efter frukost fortsätter vi att undersöka Angkors mest unika och välbevarade tempel. Lunch. Under eftermiddagen besöker vi några mindre tempelkomplex. Klostret Banteay Kdei, Thommanon, Chau Say Taroda och den kungliga bassängen Sra Sang. Därefter beger vi oss till det Ta Prohm där djungeln tillåtits härja fritt. Jättelika fikonträd spränger sig genom templets byggnader och murar. Ta Phrom har blivit ”Tomb Raidertemplet” då några scener ur filmen Lara Croft – Tomb Raider med stjärnan Angelina Jolie spelades in här. Sen eftermiddag tar vi oss upp på Phnom Bakhengb varifrån vi får en strålande utsikt över Angkorområdet under solnedgången.

DAG 20
Den här dagen väljer du mellan att ta helledigt för vila och egna strövtåg i Siem Reap eller att följa med på en utfärd 32 kilometer mot nordost till Banteay Srei som har de allra finaste och mycket välbevarade stenskulpturerna. Templet är litet men kvalitet har här gått före kvantitet. På väg tillbaka stannar vi vid Banteay Samre, Samrefolkets citadell. Lunch (om du följer med på utfärden). På eftermiddagen åker vi först till Pre Rup som kan ha varit det kungliga krematoriet. Östra Mebon ligger som en ö i vad som tidigare var den enorma vattenreservoaren Östra Baray. Preah Neak Pean är ett buddhistiskt tempel som var ett avancerat bassängkomplex och hade fungerat utmärkt som äventyrsbad om man bara fyllde det med vatten! Dagen avslutas vid Preah Khan, ett stort komplex där viktiga ceremonier hölls. En steninskription låter berätta att templet var tillägnat 515 (!) gudar och att här, under ett år, firades minsann 18 viktiga högtider.

DAG 21
Beroende på flygmöjligheter och i mån av tid besöker vi hantverkarna vid Artisans d’Angkor och/eller Mr Aki Ras museum över landminor. Minor är ett fortsatt allvarligt och otäckt problem i delar av Kambodja. Flyg till Phnom Penh. Lunch.

DAG 22
PHNOM PENH
Vi börjar morgonen i Kambodjas huvudstad med ett besök i det Kungliga palatset och dess Silverpagod vars golv är belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur dekorerad med 9584 ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Bredvid Tronsalen står en underlig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. Vi tar oss sedan till det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil. Efter lunch besöker vi Wat Phnom. ”Phnom” betyder berg och enligt vad som berättas ska en kvinna vid namn Penh ha hittat fyra buddhafigurer i en trälåda som kom flytande nedför floden. Hon lät uppföra ett litet tempel på berget för att hysa skulpturerna. Platsen, och sedermera staden, fick namnet Phnom Penh, alltså fru Penhs berg. Ett besök på Tuol Sleng lämnar ingen oberörd. Den forna gymnasieskolan Tuol Svay Prey gjordes om till fängelse och förhörscenter efter det att de Röda khmererna hade tömt Phnom Penh i april 1975. Hit fördes personer som ansågs vara värda besväret att förhöras. De misstänkta anklagades oftast på absurda grunder för kollaboration med både CIA och KGB samt med vietnameserna och tvingades under tortyr uppge vem de i sin tur samarbetat med. Metoden ledde till en allt galnare spiral av arresteringar. Allt dokumenterades noggrant, alla fångar fotograferades och protokoll fördes över förhören. Omkring 17 000 personer passerade genom Säkerhetsfängelse 21. När Vietnamesiska trupper intog Phnom Penh i januari 1979 fann man sju personer i livet vid S21. Vi fortsätter 15 kilometer ut till Choeung Ek, mer känt som Dödens fält. Många av fångarna från S21 avrättades här. I massgravar har man hittat nästan 9 000 personer, ett fyrtiotal gravar är ännu orörda. Vi återvänder sedan till centrum och stannar vid den Ryska marknaden. Namnet kommer sig av att många östeuropéer handlade här under Kambodjas ”vietnamesiska” era på 80-talet. Idag är det fortfarande den mest populära marknaden bland de utlänningar som passerar Phnom Penh.Avskedsmiddag.

DAG 23
HEMRESA
Hemresan påbörjas.

Dag 24
Hemkomst.
 

200:- rabatt om du bokar på www.upplevelseresor.org den här resan.

Dag 1 – Skandinavien
Avresa med flyg.
Dag 2 – Ho Chi Minh City Frukost ombord, ankomst Ho Chi Minh City, svensk färdledare möter, välkomstmiddag.
Dag 3 – Ho Chi Minh City Frukost, Cu Chidistriktet med nätverket av underjordiska tunnlar, lunch, stadsrundtur till f d Presidentpalatset, Notre Damekatedralen, postkontoret, Jadekejsarens pagod, grossistmarknaden Binh Tay (om tiden tillåter), middag.
Dag 4 – Ho Chi Minh City Frukost, båttur till staden Ben Tre, lunch under dagen, vi åker motorcykel med vagn, sampan på kanalerna och slutligen häst och vagn.
Dag 5 – Ho Chi Minh City, Hoi An Frukost, flyg till Danang (ca 1,5 tim), buss till Hoi An, lunch, promenad längs de små gatorna, båt längs Thu Bonfloden.
Dag 6 – Hoi An, Hue Frukost, buss till Hue, lunch, Khai Dinhs grav, Tu Ducs mausoleum, kejserliga palatset.
Dag 7 – Hue, Hanoi Frukost, båtfärd på Parfymfloden, Thien Mupagoden, kejsar Minh Mangs gravanläggning, lunch, flyg till Hanoi (ca 1 tim).
Dag 8 – Hanoi Frukost, promenad förbi Ho Chi Minhs mausoleum, f d guvernörspalatset, Ho Chi Minhs hus, Enpelarpagoden, Litteraturens tempel, Quanh Thanhtemplet, Tran Quocpagoden, lunch, Etnologimuseet, färd med cyclos, Hoan Kiemsjön.
Dag 9 – Hanoi, Halongbukten Frukost, buss till Halong City, båt på Halongbukten, möjlighet till bad, middag, övernattning på båten.
Dag 10 – Halongbukten, Hanoi Frukost, båt till Halong City, buss till Hanoi, middag, avresa med nattåg till Lao Cai.
Dag 11 – Sapa Ankomst på morgonen, buss till Sapa, frukost, lokal marknad, lunch, byn Cat Cat.
Dag 12 – Sapa, Lai Chau Frukost, buss till Lai Chau, lunch och middag.
Dag 13 – Lai Chau, Dien Bien Phu Frukost, buss till Dien Bien Phu, lunch, lilla museet och kulle A1, Castries bunker, middag.
Dag 14 – Dien Bien Phu, Muang Ngoi Frukost, buss till laotiska gränsen, buss till Muang Khoua, flodbåt till Muang Ngoi, lunch.
Dag 15 – Muang Ngoi, Luang Prabang Frukost, promenad genom byn, grottorna Tham Kang och Tham Pha Kaeo, båt till Luang Prabang, stopp vid Nong Khiaw och Pak Ougrottorna, lunch.
Dag 16 – Luang Prabang Frukost, rundtur längs stadens gator till fots, vattenfallen Kuang Si, lunch, möjlighet till bad, berget Phou Si, nattmarknaden.
Dag 17 – Luang Prabang Frukost, Nationalmuseet, Wat Mai, Wat Sensoukarahm, Wat Visoun, Wat Xieng Thoung, lunch, programfri em.
Dag 18 – Luang Prabang, Siem Reap Frukost, flyg till Siem Reap (ca 2 tim), Roluostemplen, lunch, Angkor Wat inkl Bayontemplet, Baphuontemplet, Spetälskekungens terrass och den stora Elefantterrassen.
Dag 19 – Siem Reap Upplev soluppgången över Angkor Wat, frukost, tillbaka till Angkor Wat, lunch, Ta Prohm, Banteay Kdei, kungliga baden Sras Srang, tempelruinerna Chau Say Tevoda och Tommanon, Phnom Bakhengb.
Dag 20 – Siem Reap Frukost, den här dagen kan du välja mellan att ta helledigt för vila och egna strövtåg eller följa med på en utfärd till Banteay Srei, Banteay Samre, Pre Rup, Östra Mebon, Preah Neak Pean, Preah Khan, lunch (ingår om du följer med på utfärden).
Dag 21 – Siem Reap, Phnom Penh Frukost, flyg till Phnom Penh (ca 1 tim), lunch.
Dag 22 – Phnom Penh Frukost, Kungliga palatset, Nationalmuseet, lunch, Wat Phnom, Tuol Sleng, Choeung Ek (Dödens fält), Ryska marknaden. Avskedsmiddag.
Dag 23 – Phnom Penh. Frukost, programfri fm, buss till flygplatsen, på kvällen hemresa med flyg.
Dag 24 – Hemkomst

Inkluderat i priset:
-
Flyg Stockholm-Bangkok-Ho Chi Minh City/Phnom Penh-Bangkok-Stockholm med Thai Airways International och Bangkok Airways. Flygfakta Thai.
- Vår kunniga svenska färdledare möter i Ho Chi Minh City och leder resan i Vietnam, Kambodja och Laos. Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål i Vietnam, Laos och Kambodja.
- Vietnam: från enklare härbärgen till hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider (alla frukostar, 10 luncher och 6 middagar) exkl måltidsdryck. Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program (under tågresan Hanoi-Lao Cai, del i fyrbädds sovkupé, blandade kön).
- Laos: från enklare härbärgen till hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider (alla frukostar, 4 luncher) exkl måltidsdryck. Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
- Kambodja: hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider (alla frukostar, 5 luncher och 1 middag) exkl måltidsdryck. Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
- Visum till Laos och Kambodja; ingår i resans pris även om du inte är svensk medborgare, beviljas vid gränsen i samband med inresa. Om visum förutsätter ansökan vid ambassad i annat land (Sverige eller annat land) ansvarar du själv för att ordna detta/dessa nödvändiga visum. För svenska medborgare krävs ej visum till Vietnam om vistelsen är max 15 dagar och man vid inresan kan uppvisa flygbiljett för utresa från landet. Om du ej är svensk medborgare måste du informera oss om vilket medborgarskap du har och du ansvarar själv för att undersöka om visum krävs och också själv söka ev nödvändigt visum.
Viktig information om pass och visum.
- Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Vietnam. Internationella flygplatsskatter.
- Skriftlig information, Praktiska råd och tips inför resan.
- Du som reser utan sällskap kan boka del i dubbelrum.

 • Kan beställas mot tillägg:
 • Avbeställningsskydd 300 kr.
 • Enkelrum, se pristabellen.
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.

  Viktig information om pass och visum

  Hotell
 • Ho Chi Minh City: Grand. Hoi An: Vinh Hung 2. Hue: Asia. Hanoi: Saigon Hotel. Halongbukten: ombord på båt. Sapa: Chau Long. Lai Chau: Lan Anh Hotel. Dien Bien Phu: Muong Thanh. Muang Ngoi: Ning Ning GH. Luang Prabang: 3 Nagas. Siem Reap: Angkor Village Resort. Phnom Pehn: Cambodiana. Angivna hotell kan komma att bytas ut mot andra likvärdiga hotell. Mer information om hotellen inom kort.

  Researrangör: Kina Resor

  Resevillkor/fakta: allmänna resevillkor

  Klimatkompensation

  Vaccinationsguiden

  Information om praktiska frågor
  Anmälningsavgiften för denna resa är 3 000 kr/person, betalas vid bokningen. Slutbetalning ska vara oss tillhanda senast 15 dagar före avresa. Expeditionsavgift vid avbeställning som görs tidigare än 30 dagar före avresa (samt vid senare avbeställning som omfattas av regler för avbeställningsskydd) är 500 kr/person. Avgift vid avbeställning som görs senare än 30 dagar före avresa (och som inte omfattas av regler för avbeställningsskydd), se regler i resevillkoren. Ändringsavgift 300 kr/person tillkommer vid ändring i bokning som görs senare än 30 dagar före avresa. Angivna flygtider är preliminära, definitiva tider meddelas i färdhandlingarna. Angivet hotell kan komma att bytas till likvärdigt hotell. Minimum antal anmälda deltagare som krävs för respektive avresas genomförande är 18 personer. Allmänna och särskilda resevillkor gäller, bifogas bokningsbekräftelsen.
  När vi fått anmälningsavgiften postar vi ett innehållsrikt informationshäfte om praktiska frågor kring resan.
   

  När du har fullföljt bokningen sker följande
  Några vardagar efter din bokning får du en skriftlig bekräftelse och en faktura. Direkt efter att du har fått ovanstående betalar du in anmälningsavgiften på 3000:-.
  Om du har valt avbeställningsskydd så betalar du avgiften för detta tillsammans med anmälningsavgiften.
  Ångrar du bokningen så går det bra att avboka utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Efter erlagd anmälningsavgift gäller
  allmänna resevillkor

  Anmälan: Fyll i alla uppgifter noggrant (stavning av namnet enligt passet) och klicka sedan på "Skicka" - väntar tills du får svar tillbaka. Du får 200 kronor internetrabatt per resenär när du bokar din resa här:
   

  Resa:

  Hela Indokina runt -  24 dagar

  Avresedatum *

  Flygbolag

  Förnamn *

  Efternamn *

  Förnamn medresenär*

  Efternamn medresenär*

  Barn 1 namn och ålder*

  Barn 2 namn och ålder*

  Adress *

  Postnummer *

  Ort/Sted *

  Telefon dagtid *

  Hemtelefon *

  E-postadress

  Avbeställningsskydd NejJa 
  Är singelresenär och vill gärna dela rum: NejJa Ålder
  Här nedan kan du boka anslutningsflyg till Arlanda från alla övriga flygplatser i Sverige och Oslo som trafikeras av SAS.

  Anslutning till/från

   


  (OBS! Om du ej önskar anslutningsflyg, fyll inte i denna ruta.)

  Reseförsäkring

  NejJa

  Jag önskar nyhetsbrev från Upplevelseresor via e-post:

  NejJa 

  Övrigt

  När alla fält är ifyllda, klicka på skicka

   

   

 •  


   

  Dag 1 Avresa med flyg
  Dag 2-4 Ho Chi Minh City
  Dag 5 Ho Chi Minh City, flyg till Danang, buss till Hoi An
  Dag 6 Hoi An, buss till Hue
  Dag 7 Hue, flyg till Hanoi
  Dag 8 Hanoi
  Dag 9 Hanoi, buss till Halong City
  Dag 10 Halong City, buss till Hanoi, nattåg till Lao Cai
  Dag 11 Lao Cai, buss till Sapa
  Dag 12 Sapa, buss till Lai Chau
  Dag 13 Lai Chau, buss till Dien Bien Phu
  Dag 14 Dien Bien Phu, buss till Muang Khoua, flodbåt till Muang Ngoi
  Dag 15 Muang Ngoi, båt till Luang Prabang
  Dag 16-17 Luang Prabang
  Dag 18 Luang Prabang, flyg till Siem Reap
  Dag 19-20 Siem Reap
  Dag 21 Siem Reap, flyg till Phnom Penh
  Dag 22 Phnom Penh
  Dag 23 Hemresa med flyg
  Dag 24 Hemkomst

   

  Gör ett schyst avtryck när du är ute och reser:
  - var rädd om människor du möter och deras miljö
  - pruta inte för prutandes skull
  - ät, shoppa och gör utflykter med lokala aktörer
  - var sparsam med vatten, även på flaska
  - hälsa på grannarna utanför hotellområdet
  - behandla helt enkel människor du möter på resan med respekt och ansvar
  Schyst Resande är ett projekt som lyfter de sociala och ekonomiska baksidorna av resandet i världen.
  Läs mera på:
  www.schystresande.se